Етрополе

22.01.2012
Етрополе музея
Местоположение: 

Етрополе е разположен в подножието на Етрополския балкан по поречието на р. Малки Искър. Градът е само на 90 км от София.

Минало: 

Етрополе е стар град с многовековна история. Още от времето на траките е център на рудодобив и обработка на метали.

През Възраждането градът е важен занаятчийски, търговски и просветен център. Много етрополци взимат участие в национално-освободителното движение.

Родом от Етрополе е Тодор Пеев - виден борец за освобождението на България, журналист и драматург. Етрополци са участвали в легията на Раковски, в четите на Панайот Хитов, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Христо Ботев.

Забележителности: 

Историческият музей и Часовниковата кула са включени в 100-те национални туристически обекта.

 

В днешно време Етрополе е доста западнало, няма го възрожденския дух на хората, живели преди години в него.

Централният площад  на градчето е в типичен комунистически стил. Единственото интересно в близост до площада е паметникът на загиналите етрополци в борбата за освобождение на България.

88 Паметник на загиналите за освобождението

В града има малко запазени възрожденски къщи, пръснати на различни места в градчето.

Много интересна е може би най-старата запазена постройка в Етрополе - часовниковата кула.

89 Етрополе - часовниковата кула

Кулата е изградена пред 1710 г. като отбранителна, а век по-късно е преобразувана на часовникова. Часовникът и сега работи точно.

90 Часовниковата кула

Една от най-красивите възрожденски постройки е бившият конак, сега Исторически музей. Сградата е строена във втората половина на 19 век и е архитектурен паметник на културата.

 В музея е представено богатото културно-историческо наследство на Етрополе.

95 Етрополе - Историческия музей

Срещу музея в друга красива къща се помещава основното училище "Христо Ботев".

96 Етрополе - ОУ "Хр. Ботев"

В Етрополе има 4 църкви. Най-старата от тях е "Св. Георги Победоносец". Сегашната постройка е издигната през 1882 г. от брациговски майстори върху основите на средновековна църква, разрушена от кърджалиите.

97 Етрополе - "Св. Георги Победоносец"

За съжаление много от старите възрожденски къщи не се поддържат и някои от тях са в окаяно състояние, въпреки архитектурната и историческата им ценност.

98 Етрополе - къщата, в която е заседавал революционния комитет

99 Етрополе - разруха

Природните дадености на Етрополе са предпоставка за развитие на туризма, но в общината няма изградена нито една екопътека. Единствените маркирани пътеки са с маркировки на БТС във високата част на Стара планина. Много интересни и красиви места на практика са недостъпни заради липсата на ясни пътеки и маркировка.

Проблем е и окаяното състояние на пътя Етрополе - Тетевен, който всеки момент може да бъде прекъснат от поредното свлачище. И в момента до с. Дивчовото има табела, че пътят е затворен.