Етрополски водопад Варовитец

26.01.2012
Етрополски водопад
Местоположение: 

Водопадът Варовитец се намира в гората непосредствено под Етрополския манастир, в полите на Черни връх в Етрополския балкан.

Пътеката започва от вратичка в задната част на двора на манастира. Спуска се стръмно в гората, като корените на вековни дървета служат за стъпала. Водопадът се достига за десетина минути.

Забележителности: 

Водопадът заедно с Етрополския манастир е включен в 100-те национални туристически обекта на България.

 

Варовитец е водопад от бигорен тип на река Манастирски дол, извираща над Етрополския манастир. Височината му е десетина метра. Водопадът и местността около него са обявени за природна забележителност.

Варовитец е пълноводен през пролетта, но през горещите летни дни прохладата във вековната гора привлича много хора.

 

На обяд в горещия августовски ден излезнахме от задната вратичка на двора на Етрополския манастир и тръгнахме към водопада. От лявата страна видяхме две плевни - явно малкото свободно от гори пространство се използва по най-добрия начин.

108 Плевни зад Етрополския манастир

От дясната страна течеше малко поточе, на едно място вкарано в тръби, за да мине пътеката над него. Това е горното течение на р. Манастирски дол, на която е водопадът.

109 р. Манастирски дол над водопада

Продължихме по пътеката, която се спуска стръмно в гората. Камъни и преплетени корени на големи дървета служат за стъпала. Сред малко пред нас се показа водопадът в цялата си красота.

110 Водопадът Варовитец

Варовитец е скрит в гората, навсякъде около него има дървета. Въздухът е много влажен и навсякъде по бигорната скала, където стига светлина, растат мъхове и сенколюбиви цветя.

111 Варовитец

При водопада човек има чувството, че е в тропична джунгла, а не в Стара планина на 1000 метра над морето. Много приятно усещане в горещ летен ден. Само цветята, които добре познавам, ми напомняха, че все пак съм в България.

112 Камбанки

За съжаление не си носех статива, и в тъмното не станаха добри снимки. Но при някои положения на поляризационния филтър се получиха интересни кадри.

113 Варовитец в интересни цветове

Около час се радвахме на красивия водопад и решихме, че е време да продължим към Ямна.

Ако имам възможност, бих искала да видя Варовитец и през пролетта, когато ще е пълноводен.

Албуми със снимки: