Мелник на път към Славянка

15.01.2012
Мелник - стари къщи
Забележителности: 

Град Мелник е архитектурен резерват.

Историческия музей (Пашовата къща) и Кордопуловата къща са включени в 100-те национални туристически обекта.

Други интересни обекти са Византийската къща, Мелнишките пирамиди, средновековни манастири и църква над Мелник.

 

През юни 2010 тръгнахме за Славянка. Решихме, че ще се отклоним малко и ще минем през Мелник.

Не бях ходила в Мелник от дете и имах голямо желание да видя как изглежда сега.

Малко след като се отклонихме от главния път и пред нас в далечината се показа Пирин - любимата ми планина. Спряхме да снимаме, но за съжаление боклуците до пътя засенчваха красотата на Пирин. Какво ли си мислят чуждите туристи, когато минават от тук?

59 Боклуци по пътя за Мелник

Продължихме към Мелник. Скоро се показаха и типичните за района пирамиди, а в далечината по пиринските върхове още имаше преспи сняг.

61 Пирамиди на разклона за Виногради

Стигнахме до градчето и паркирахме колата, преди да влезнем в него. Беше още рано, но слънцето вече припичаше и беше много топло.

Още в началото имаше големи табели с описание как са усвоени европейски средства. Зарадвах се, че се полагат грижи за това уникално място.

За съжаление настроението ми се смени веднага след влизането в Мелник. Главната улица беше изровена от дъждовете, от двете страни на реката растяха бурени с различни размери (за какво ли са отишли парите от Европа?).

По тротоарите беше пълно с до болка познаните ни от морските градчета сергии с всякакви кичовски дрънкулки, с добавка на странни пластмасови бутилки с още по-странни етикети, пълни с вино с неизвестно качество и произход.

На повечето хотели и заведения по стените има огромни табели и реклами, които по никакъв начин не съответстват на красивата възрожденска архитектура. В заведенията на открито е пълно с рекламни чадъри и пластмасови маси и столове.

62 Хотел в долната част на Мелник

В центъра има приятна изненада - малка градинка с вековен чинар, чешма и пейки - приятно място за отмора в жегата на южното градче.

67 Градинката в центъра

Продължихме нагоре. Наоколо - познатите красиви къщи с пирамидите над тях, разбитата главна улица и бурените около реката и отново грозна гледка - недостроена къща (хотел или нещо друго) се издига гордо със зеещи дупки и поредната грозна реклама на цяла стена!

68 Вдясно - недовършената къща

Реших да надникна набързо в няколко малки улички - там нямаше лъскави реклами и заведения и се усещаше истинската красота и дух на Мелник.

69 Автентичния Мелник

Странно, но в съботен слънчев ден в началото на лятото почти нямаше хора. Срещнахме група чужденци с раници - явно слизаха от Пирин или се бяха запътили на там. Наближаваше обед, а заведенията бяха празни. Може би Мелник не е достатъчно лъскав за новобогаташите (въпреки наличието дори на спа-хотел), а останалите хора нямат пари. Или пък и много други си мислят като мене, че градът е станал поредното курортно място?

Въпреки някои неуредици, Мелник си остава много красиво място. И с малко пари, но с много повече желание на общината и на собствениците на хотели и заведения отново може да се превърне в мястото с атмосфера и чар, което съм запомнила като дете.

70 Мелник, на високото - Кордопуловата къща

Времето напредна и напуснахме Мелник, за да видим и Роженския манастир и да продължим към Славянка.