Роженския манастир

17.01.2012
Роженския манастир
Местоположение: 

Роженският манастир "Свето Рождество Богородично" се издига в полите на Пирин, на около километър над с. Рожен и на няколко километра от Мелник. До самият манастир има асфалтиран път, който е в изненадващо добро състояние. На поляната под манастира има паркинг.
Обществен транспорт до Роженския манастир няма.

 

Паркингът е на 100-ина метра от манастира. В слънчевия съботен ден той беше пълен с коли и автобуси от цяла България. Още със слизането от колата забелязах може би най-сниманото в България сухо дърво.

71 Сухото дърво на поляната пред манастира

Тръгнахме да се изкачваме по поляната към манастира. Веднага ми направи впечатление добре окосената трева, засадените и добре гледани цветя и храсти, зад които се издига манастирската ограда. Никъде няма сергии, никой не иска пари за нищо.

72 Поляната и Роженския манастир

Над входа за манастира вместо обичайните табели с хиляди забрани има красива фреска.

73 Стенопис над входа на Роженския манастир

В малкото дворче всичко е много добре поддържано и зелено. Манастирските сгради са реставрирани, лози пазят от жаркото слънце.

74 Дворът и манастирските постройки

По балконите има цъфнали цветя, а пред едната сграда са засадени екзотични храсти и дървета - като миниатюрна ботаническа градина пред възрожденската архитектура.

75 Екзотични растения в манастирския двор

Църквата е построена  в 16 век и обновена в 18 век. Стенописите са от края на 16 до 18 век. Резбованият иконостас е уникално произведение на изкуството, излязло от ръцете на неизвестен майстор от 18 век.

76 Църквата "Рождество Богородично"

Църквата ни посреща с красив стенопис.

77 Стенопис над входа на църквата

Има и други фрески по фасадата й.

78 Стенопис от фасадата на църквата

Роженския манастир е може би единствения от известните наши манастири, който е съхранил възрожденския дух и вярата в Бога. Свято място, където може да се откъснете от ежедневните проблеми и тревоги.

За любителите на пешеходните разходки има изградена екопътека от Мелник до манастира.

79 Екопътека Роженски манастир - Мелник

За съжаление трябваше да продължим пътя си към Славянка. Но дълго време ще си спомням за манастира и се надявам, че ще имам възможност отново да го посетя.