Копиловци и хижа Копрен

03.05.2012
село Главановци, връх Копрен и връх Трите чуки

След като видяхме масивът на Копрен на път за Дива Слатина, решихме да му се порадваме от близо. И тръгнахме към село Копиловци.

Преди Копиловци има друго селце - Главановци, от което се откриват невероятни гледки към масива на Копрен и Трите чуки - една от най-красивите и неизвестни части на Стара планина.  За съжаление в този район май не са чували за селски и еко туризъм. В Главановци и Копиловци няма къщи за гости.

291 село Главановци и масивът на Копрен и Трите чуки на сръбската граница

292 Стара къща в с. Главановци

Единствената възможност за спане в района е на хижа Копрен или профилакториума близо до нея. Намират се в местността Орешкова чука в подножието на вр. Копрен. До там има асфалтиран път, който е изненадващо добър.

От Главановци стигнахме до Копиловци и продължихме нагоре към хижата. След малко спряхме да снимаме за пореден път невероятната планина. Копрен се оказа един от най-красивите старопланински върхове.

293 Върховете Копрен и Трите чуки от пътя към х. Копрен

294 Масивът на вр. Копрен от пътя за хижата

295 Връх Трите чуки от пътя за х. Копрен

За съжаление нямаше как да станат хубави снимки - не само надвисналите над върховете черни облаци пречеха, а и беше следобед и снимките са срещу слънцето.

Продължихме нагоре към хижа Копрен. Пътят навлезе в гора, покрай него течеше рекичка.

Излезнахме от гората и сред поляни започнахме да виждаме отделни къщи - стари и нови. В местността около хижата има цяло вилно селище. Има и голяма постройка, изглеждаща като хотел - оказа се профилакториум. Хижата е на края на пътя. Малка и неугледна. Пред нея имаше две кучета с непредсказуемо поведение.

Поляните наоколо бяха пожълтели от цъфнали иглики.

296 Цъфнала иглика на х. Копрен

Между игликите на по-усойни места разцъфваха минзухари.

297 Пролетен минзухар на х. Копрен

На север гледката беше пролетна - цветя по поляните и разлистващи се дървета.

298 Пролет на хижа Копрен

На поляната над хижата някога е имало указателна табела с маршрутите на екопътеките в района. Неизвестно кога тя е изчезнала и сега има само дървена рамка на фона на заснежения Копрен. В какво ли състояние са самите екопътеки?

299 Връх Копрен и голата рамка на указателната табела

За сега върховете гордо издигат стръмни склонове. Кога ли двукраките вандали ще унищожат и тях? Сега само отрупват поляните около пътя с боклуци, дано не продължат нагоре високо в планината.

300 Връх Копрен от хижа Копрен

301 Връх Трите чуки от хижа Копрен

Над хижа Копрен има екопътека, която води до красиви водопади. За съжаление беше вече късен следобед и нямахме време да стигнем до тях. Дано успеем пак да намерим време да се порадваме отново на това дивно кътче от България.