Лопушански манастир "Свети Йоан Предтеча"

14.05.2012
Лопушански манастир Св. Йоан Предтеча - голямата църква
Местоположение: 

Лопушанският манастир е разположен в Чипровския дял на Западна Стара планина на голяма поляна до река Дългоделска Огоста.

Манастирът е достъпен за леки коли. Намира се на пътя от с. Георги Дамяново към Дълги Дел и Дива Слатина, на разклона за с. Помеждин. Няма отделен паркинг, но има място, където могат да спрат коли.

Минало: 

По стари предания манастирът е основан през Второто българско царство, после е бил разрушен.

Възстановен е в средата на 19 век. Църквата "Свети Йоан Предтеча" е третата по големина манастирска църква у нас. Иконостасът е дело на самоковски майстори, а иконите са рисувани от братята Станислав и Николай Доспевски.

302 Църквата Свети Йоан Предтеча в Лопушанския манастир

Настояще: 

Манастирът е мъжки постоянно действащ. Състои се от жилищна сграда, голямата църква "Св. Йоан предтеча" и малка църква "Рождество Богородично". Тя се използва за богослужение в студените зимни дни. В нея се съхраняват стотици кости, за които се предполага, че са на участници в Чипровското въстание от околните села.

303 Малката църква "Рождество Богородично" в Лопушанския манастир (параклис - костница)

В центъра на манастирския двор се издига чешма със светена вода, извираща на 3 километра от манастира, построена през 1856 г.

304 Чешма със светена вода в Лопушанския манастир

Забележителности: 

Манастирът е обявен за национален паметник на културата.

 

Минахме покрай манастира на път за с. Дива Слатина. Бързахме да видим планината, преди да се развали времето и решихме, че ще посетим манастира на връщане.

В късния следобед спряхме пред манастирските стени. Над тях се извисяваше голяма и много красива църква. Навън нямаше познатите от най-известните ни манастири сергии с кичовски предмети, целящи да приберат парите на хората. Не се чуваше и вездесъщата чалга - беше тихо и спокойно. Вътре имаше майстори и строителни материали. Не можах да разбера дали ремонтират или строят нещо ново.

305 Лопушанският манастир

В единия ъгъл на двора до входа се беше сгушила друга малка църквичка.

306 Малката църква в Лопушанския манастир

Архитектурата на голямата църква ме впечатли - голяма, с каменни цокли около вратите и на едната стена.

307 Лопушански манастир - вход на голямата църква

На една от страните на църквата е поставена паметна плоча с имената на загиналите във войните в началото на 20 век жители на съседните села.

308 Паметна плоча на загиналите във войните в Лопушанския манастир

Жилищната сграда е голяма и реставрирана, но за съжаление слънцето беше зад нея и снимката е с много лошо качество.

309 Жилищната постройка в Лопушанския манастир

Чешмата в манастира също изглеждаше доста необичайно.

310 Чешмата в двора на Лопушанския манастир

За съжаление времето напредваше, а ние трябваше да стигнем до Белоградчик и да намерим къде да пренощуваме. Тръгнахме, но хубавият спомен от този неизвестен за повечето българи манастир ще остане за дълго време. Ако имате път към тази част на България, си заслужава да го посетите.