Неизвестния Щутград

19.06.2012
Щутград - непознатата тракийска крепост
Местоположение: 

Щутград се намира на високите отвесни скали над сливането на Лилковска и Ситовска река в Родопите.

Изходни пунктове за Щутград са селата Лилково, Ситово и Брезовица (сега махала на Лилково).

Пътеката от Брезовица към Щутград започва под селото и е в североизточна посока.

325 От началото на пътеката към Щутград - поглед към шосето под Брезовица

За подробности за пътя може да питате местните хора от Брезовица или от другите села.

Трудност: 

Пътят от Брезовица до Щутград е лек и се изминава за един до два часа. По средата има чешма, от където можете да пиете чиста планинска вода.

По-тежко е само изкачването на самите скали, на които са развалините.

Минало: 

Предполага се, че руините на Щутгргад са от тракийското племе беси. За съжаление никой археолог до сега не е правил разкопки в района. А има какво да бъде изследвано - съвсем наблизо на отсрещния склон над Ситовската река се намира известния Ситовски надпис. В района има и други останки от тракийски паметници и руини. Предполага се, че известната "Медна книга", която сега е собственост на македонски гражданин, е намерена в землището на Брезовица. По поречието на Лилковска река минава древен път, прекосявал тази част на Родопите. Части от него са запазени около Лилково и в района на Персенк.

Настояще: 

Сега на скалите на Щутград има остатъци от каменна зидария. На върха на скалата има и малко параклисче, изградено от същите камъни.

326 Параклисче на върха на скалата на Щутград

Странното е, че това неизвестно на повечето българи място явно често се посещава и се поддържа. Наоколо е чисто и няма никакви боклуци, оставени от хората. Единствено доста далеко, където се срещат пътищата от Брезовица и Ситово, има сметище, но за съжаление тази гледка е често срещана у нас.

Някой дори е призовал посетителите да пазят мястото чисто.

327 Призив да опазим чиста природата на необичайно място

От Лилково към Брезовица

След като спахме на не особено приятно място в Лилково (за съжаление в това прекрасно селце високо в Родопите селският туризъм е непознато понятие), закусихме набързо и тръгнахме. Искахме да стигнем до Щутград, да видим Ситовския надпис, а вечерта щяхме да спим в Орехово (място с много къщи за гости за разлика от Лилково).

Спряхме в центъра, за да погледнем още веднъж селото и църквата. За съжаление още от сутринта времето не беше добро - небето беше метално сиво и се опитваше да запръска дъжд.

328 Църквата "Св. Архангел" в Лилково

Нямахме повече време, сбогувахме се с Лилково и тръгнахме с колата към Брезовица.

Брезовица

Брезовица е малко селце, разположено на Лилковска река, на няколко километра под Лилково. От 1971 г. е махала на Лилково.

329 Брезовица от пътеката за Щутград

Преди обезлюдяването му селото е било с мюсюлманско население и е едно от селата на Тъмръшката република. Заедно с останалите села от нея от 1886 до 1912 г. е било отново част от Османската империя и със съседното Лилково са били в две различни държави. Днес на една от старите къщи отново се вее българското знаме.

330 Стара къща в Брезовица

В селцето има запазени и поддържани стари къщи с типичната архитектура от тази част на Родопите.

331 Стара архитектура в Брезовица

Питаме за пътя

Знаехме, че има път от махалата до Щутград, но не знаехме как да го намерим. Спряхме колата на единственото по-широко място на пътя, където нямаше да пречим. Видяхме един мъж и го попитахме от къде започва пътеката за Щутград. Той обясни, че не е местен, и ни повече към човека, който можел да ни даде търсената информация. Вървяхме по тясна пътечка между каменни постройки и сякаш се бяхме върнали век назад във времето.

332 "Улица" в Брезовица

От една от старите къщи излезна възрастен мъж, който ни даде пълна информация как да стигнем до Щутград, дори тръгна с нас да ни покаже от къде започва пътеката. Човекът знаеше доста за тези места. Каза, че според местния диалект Щут значи щит. За съжаление нямахме време, за да поговорим повече с него и да научим неща, които няма от къде да се прочетат.

Благодарихме и тръгнахме към Щутград.

По пътя към Щутград

От едно малко дере под селцето тръгнахме по пътеката. Постепенно се изкачвахме след поляни и храсти. Около нас цъфтяха цветя.

333 Цвете над Брезовица

Пътеката постепенно се разшири и навлезна в смърчова гора. Не след дълго се появиха и първите интересни скали.

334 По пътеката към Щутград

Стигнахме до чешма, издигната в чест на приятелството на Ситово и Брезовица и 100 години от освобождението на България.

335 Чешма по пътя към Щутград

За съжаление на мястото, където нашият път се съедини с този от Ситово, имаше незаконно сметище. Кога ли нашенецът ще осъзнае, че не трябва да си изхвърля боклуците сред природата?

До сега се бяхме изкачвали или вървели по равно. Пътят свърши, продължихме по пътека, която започна леко да слиза. Между смърчовете се показваха интересни скали.

336 Скала в гората над Щутград

Продължихме да слизаме. Имах чувството, че се намирам в някоя приказна страна. Нямаше да се изненадам, ако от някой камък изскочи трол или друго митично същество. Имах странно усещане - подобно на това, когато се изкачвах в гората към Белинташ. Дали траките не са строили светилища и крепости на места, в които има някаква неизвестна за съвременните хора енергия?

337 Приказната гора на Щутград

След малко стигнахме до проход между скалите. Дали е естествен, или древните хора са го отворили? Природно образувание или направен от хора, изглежда като вход към Щутград.

338 "Входът" към Щутград

Щутград

Щутград, Щутаграда, Щута града, Щута - все имена на едно загадъчно място, криещо древни загадки. За съжаление до сега пренебрегвано от археолози и други учени. Ако се разкрият неговите тайни, преди иманяри и вандали да унищожат малкото запазено, може би ще узнаем повече за нашите предци и миналото ни.

Какво включва Щутград? Дали само скалата, на която има останки от може би тракийски градежи, или и околността с интересни скали?

Много въпроси чакат своя отговор.

339 Долната част на скалата с градежите на Щутград

До тук вървяхме по лесни пътеки и пътища. Но сега ни очакваше едно изпитание - за да се качим на отвесната скала, трябваше да се покатерим по тази стълба. Явно някои местни хора се грижат както за чистотата на това място, така и за достъпността му.

340 Стълбата към скалата на Щутград

Ако случайно някой, който има повече информация за това място или участва в поддръжката му, прочете тази публикация, го моля да се свърже с мене или направо да пише като коментар това, което знае. Нека има достъпна за повече хора информация за това невероятно кътче от нашата страна.

Високо горе има руини от стари градежи. Може би съвременни хора са пренаредили част от каменните плочи в нови стени и са направили сегашния параклис.

341 Стари (или нови ?) градежи на Щутград и параклисчето на скалата

Руини от древни градежи наистина има. Но дали някой местен не решава да пише история?  Долната част на лявата скала изглежда подозрително прясно сечена (на снимката отдолу).  Каменните плочи отпред старинни ли са или са отпреди година-две?

342 Тракийски руини или съвременен опит за заблуждение?

От скалите на Щутград се открива гледка към село Ситово и се виждат отвесните скали от другата страна на Лилковска река.

343 Село Ситово от скалите на Щутград

344 Скали под Щутград

Слизане от Щутград

Човекът от Брезовица, който ни показа пътеката за Щутград и ни обясни как да стигнем до него, каза, че имало начин да слезнем директно долу от скалите.  И решихме да не се връщаме по същия път, а да слезнем до шосето. За съжаление не бяхме запомнили от къде точно можем да слезнем.

Тръгнахме на север и навсякъде около нас се извисяваха величествени скали. Над част от тях светеше слънцето и правеше почти невъзможно снимането.

345 Скалите около Щутград

346 Скали около Щутград

Първо решихме да се опитаме да слезем към шосето за Лилково - колата ни беше в Брезовица. Не ми се вярваше, че ще успеем да слезнем - бях видяла скалите от долу и не ми се вярваше, че има каквато и да е пътека между отвесните скали.

Опитвахме се да вървим попътечки, направени от животни, които изчезваха след няколко минути. Правихме няколко опита, но нямаше никаква възможност да слезнем от това място. Единствено видяхме скалата на Щутград от друго място. От тук изглеждаше по-величествена и съвсем недостъпна.

347 Скалата на Щутград

Оказа се, че от тази страна просто няма как да слезнем до пътя. Върнахме се обратно и оглеждахме дали не можем да слезнем на пътя за Ситово. И от тази страна не намерихме пътека, от където да слезнем.

Закъснявахме много, а трябваше тази вечер да стигнем до Орехово по прилично време - не е добре да се появим в къща за гости посред нощ.

С огромно съжаление тръгнахме обратно по познатия ни път към Брезовица.

Коментари

Каквото те интересува, съм го публикувал тук
http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?showtopic=2658

Бакарната книга
http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?showtopic=2730

и тук
https://www.facebook.com/pages/%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%A1%D0%B8%D1%...

Но в страницата на селото, трябва да търсиш в албуми или да ровиш някъде в нея.